Over ons

Onze naam

Hagar en Ruth zijn twee vrouwen uit de Bijbel. Beide vrouwen lieten alles achter. Hun land, hun cultuur, hun familie. Alles!

De naam Hagar betekent vluchteling en Ruth betekent vriendin.

We zijn allemaal van tijd tot tijd Hagar en allemaal kunnen we uitgroeien tot Ruth. En dat is precies wat we willen bereiken met onze groepen. Dat Hagar bij ons tot rust kan komen en op mag bloeien tot Ruth. Wat je achtergrond ook is.

Het ontstaan van Handwerkatelier van Hagar tot Ruth

Toen de vluchtelingenstroom uit Syrië Utrecht direct aandeed, was er vanuit de kerken in Utrecht het verlangen om naast hun bestaande naar buiten gerichte activiteiten, ook iets voor deze nieuwe groep vluchtelingen te betekenen.

Langzaam maar zeker groeiden er prachtige en waardevolle initiatieven en werden er heel diverse activiteiten opgezet.

Een van de geboden activiteiten was handwerken en dit bleek te voorzien in een grote behoefte.

Met een klein groepje vrijwilligers verzorgden we elke donderdag avond een open handwerkgroep in de noodopvang aan de Amerikalaan in Kanaleneiland. Soms kwamen er wel dertig vrouwen langs om materiaal te halen en gezellig ‘aan te haken’.

Toen de tijdelijke opvang sloot, was er het duidelijke verlangen om verder te gaan. Hieruit is van Hagar tot Ruth ontstaan.

In de zomer van 2017 opent Plan Einstein. Een tijdelijke opvang voor vluchtelingen in Utrecht Overvecht voor de duur van 2 tot 3 jaar. Dit is genoeg tijd om een heus handwerkatelier op te zetten. Zowel voor mensen uit de opvang als voor mensen uit de buurt.

Maar we richten ons niet alleen op Overvecht. Onze droom is om in heel Utrecht handwerkgroepen op te starten! Ook in de wijk Kanaleneiland heeft van Hagar tot Ruth handwerkgroepen. Kijk hier voor de data en locaties:

 

Christelijke achtergrond

Zoals de naam doet vermoeden heeft van Hagar tot Ruth een christelijke achtergrond, maar iedereen is welkom.

Zowel deelnemers als vrijwilligers (coördinatie uitgezonderd) hoeven geen christelijke achtergrond te hebben. Elke bijeenkomst start met een kleine overdenking en een kort gebed, maar als je daar als deelnemer geen prijs op stelt, kom je gewoon een kwartiertje later. Geen enkel probleem. Je bent nog steeds even welkom!

 

Toekomstplannen

Groot dromen is groot resultaat, we hopen het volgende te kunnen bereiken:

1. Interactie met de buurt

Interactie met de buurt. Waarbij mensen uit de opvang een begin aan integratie maken en mensen uit de buurt zich positief kunnen inzetten of zelf kunnen leren handwerken. Vergroten van sociale cohesie in twee richtingen.

2. Verkoop

Vervaardigen van producten in opdracht of voor verkoop waarbij de deelnemers uiteindelijk ook een vorm van vergoeding kunnen krijgen.

3. Stageplaatsen

Mogelijk stageplaats voor studenten van hogescholen.

 

Meer weten? Neem contact op!